Slotconcert

Zondag 29 mei om 16.00 – Nieuwe Kerk

Het feestelijke slotconcert staat in het teken van de meest prachtige strijkkwintetten. Het strijkkwartet wordt wel de gouden combinatie genoemd door kenners, maar met een extra altviool komt er nog meer diepte en kleur in klank. Zowel Johannes Brahms als de Tsjechische componist Antonin Dvorák schreven romantische meesterwerken voor deze combinatie.

Tickets / Zondagticket (Klarinet trio concert + Slotconcert)

A. Dvorak – Strijkkwintet no. 3 op 97

Pauze

J. Brahms – Strijkkwintet no. 2 op 111

Pieter van Loenen (viool), Emma Roijackers (viool), Iteke Wijbenga (altviool), Manuel Visser (altviool), Lidy Blijdorp (cello)

Pieter van Loenen

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal,” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours, waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. In de zomer van 2018 stond hij drie weken lang in de schijnwerpers als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Afgelopen jaar won Pieter de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2019, met een soloprogramma dat hij in alle grote zalen van Nederland uitvoerde.
Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours.
Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nationaal Jeugd Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg.
Met pianist Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo. Ook werkte hij samen met ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig en met Het Nationale Ballet, waar hij de muzikale hoofdrol vertolkte in het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.
Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.​

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Emma Roijackers

Emma is actief als kamer-musicus, soliste en concertmeester en treedt op in alle top concertlocaties in Nederland zoals Tivoli Vredenburg, het Muziekgebouw, het Concertgebouw (ook uitgezonden op live radio) en over heel Europa. Emma heeft samengewerkt met enkele topmusici van Nederland zoals Maria Milstein, Lisa Jacobs en Caspar Vos. Ze is uitgenodigd om op meerdere internationale kamermuziekfestivals te spelen zoals het Internationaal kamermuziekfestival Utrecht, het Francigena International Arts Festival en Festival Musicale di Portogruaro in Italië, het Romsey Chamber Music Festival in Engeland en het Festival Internacional De Música De Marvão (Portugal). Andere recentelijke highlights waren onder andere de uitnodiging om de première van het strijktrio ‘Oceano’ te geven in het Concertgebouw door de Finse componist Sebastian Fagerlund.

Het seizoen 2021-2022 omvat optredens met kamermuziek, recital concerten en ze zal meerdere malen te zien zijn als concertmeester. Inclusief concerten in Portugal, Corsica, Keulen en in de grote zalen van Nederland. Ook zal ze soleren in werken van Bruch en Beethoven.

Aan Emma zijn verschillende prijzen toegekend. Op het Oskar Back concours 2022 kreeg zij de 2e prijs, de publieksprijs en de prijs voor de beste uitvoering van het moderne werk. Ze won de 1e prijs op het internationale concours “Luigi Zanuccoli” in Italië,  de 3e prijs op het internationale Emmanuel Durlet concours in België, de prijs ‘Laberté Hoedemaker’ in 2013 en ze ontving meerdere prijzen tijdens het Prinses Christina Concours. Ook werd ze uitgekozen als een van de twaalf deelnemers voor ‘Crans-Montana Classics’ in Zwitserland, met als artistiek leider de befaamde violist Schlomo Mintz. Emma soleerde afgelopen seizoenen met orkest in concerten van Brahms, Bach, Mozart en Vasks.

Emma was tot 2020 concertmeester van het ensemble ‘The String Soloists’ waarmee ze ook heeft gesoleerd. Ze hebben meerdere cd’s uitgebracht van onder andere Haydn en Locatelli, de meest recentelijke cd werd geprezen door BBC Music Magazine newspaper voor hun ‘Crisp clean playing, buoyant orchestral interaction’ en Musicweb International ‘Style and sensitivity meets the exquisite and sophisticated’.

Emma wordt regelmatig gevraagd om te spelen bij het Amsterdam Sinfonietta en bij het Köln Kammerorchester als 2e concertmeester.

Emma begon met haar vioollessen bij Evert Sillem en later aan de jong talenten afdeling van het Conservatorium van Amsterdam bij Prof. Lex Korff de Gidts. Ze vervolgde haar studie bij Prof. Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en studeerde af met het hoogst haalbare resultaat, een “10”. Emma kreeg volledige financiering van Nederlandse fondsen om bij Lukas Hagen verder te studeren waar ze in 2020 haar Post-graduate diploma heeft afgerond.
Verdere inspiratie komt door lessen en masterclasses van wereldberoemde violisten en musici zoals Leonidas Kavakos, Jaap van Zweden, Christoph Poppen, Gerhard Schultz, Schlomo Mintz, Schmuel Ashkenasi, Zakhar Bron en Ray Chen.

Emma speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino (1700-1705, Milaan), ter beschikking gesteld door een anonieme weldoener.

Manuel Visser

Altviolist Manuel Visser studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Michael Gieler en Jürgen Kussmaul. Na zijn periode in Amsterdam verdiepte hij zijn kunde bij Garth Knox in Parijs en bij Peter Langgartner aan de ‘Universität Mozarteum’ te Salzburg.  Masterclasses kreeg hij onder meer van Nobuko Imai, Thomas Riebl en Wolfram Christ.

Manuel Visser was prijswinnaar op verschillende concoursen zoals ‘the International Competition for Young Violists’ in Slovenia en soleerde o.a. met de Sinfonia Concertante van Mozart en het dubbelconcert van Bruch. Hij heeft inmiddels een internationale carrière als kamermusicus met verschillende historisch geïnformeerde ensembles en moderne muziekgroepen.

Naast het altviool spelen ontwikkelt Manuel zich ook als dirigent, waarvoor hij bij Lucas Vis en Ed Spanjaard studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. 
In 2015 werkte Manuel als assistent-dirigent bij het ‘Orchestre de Chambre du Luxembourg’ en was daarna assistent van Jan Willem de Vriend. In de afgelopen jaren dirigeerde hij diverse educatieve projecten bij het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds kort is hij dirigent en artistiek leider van het Utrechts Kamerorkest.

Manuel speelt met een zeldzame strijkstok van Albert Nürnberger uit 1920 en op een zeer bijzondere altviool gebouwd door Giovanni Tononi rond 1690 in Bologna.

Lidy Blijdorp

Lidy Blijdorp is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. In Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec félicitations, 2011). Afgelopen december speelde Lidy haar Artiesten Diploma recital aan de prestigieuze Chapelle Musicale Reine Elisabeth, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.
Lidy Blijdorp heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Chapelle Elisabeth). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bylsma en Dmitri Ferchtman.
Lidy behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk).
Lidy treedt op tijdens festivals als de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Amsterdam en het Janine Jansen Festival. Ook gaf ze recitals in België (Bozar en  Flagey, Brussel), Frankrijk (Théâtre des Bouffes du Nord, Paris; Auditorium Maurice Ravel, St. Jean de Luz; La Lucarne, Arradon) en Japan (Kinan Hall, Wakayama; Bamboo Hall, Tokyo). In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in het Auditorio Nacional, Madrid.
Als soliste speelde ze met verschillende orkesten. In 2013 speelde ze Dvorák, evenals een première van de Russische componist Sergej Yevtushenko met het State Hermitage Orchestra (St. Petersburg).
Ook speelde ze met het Orchestre de Chambre de Wallonie (Bozar, Brussel, 2014), het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (Flagey, Brussel; Salle Philharmonique, Liège, 2014), Camerata Amsterdam en het Nederlands Blazers Ensemble (Vredenburg, 2016). 
In april 2017 maakte ze een tournée met het NESKO. In 2018 trad ze op met het Orkest van de 18de Eeuw en het Orkest van het Oosten.
In juni 2019 speelde ze de Rococo variaties met het Concertgebouw Kamerorkest. In 2020 soleerde ze met het Residentie Orkest.
Lidy is tevens een gepassioneerd kamermusicus. Ze speelde jarenlang bij de Fancy Fiddlers, olv Coosje Wijzenbeek. Als kamermusicus trad ze op in New York (Sylff Chamber Music Seminar, Juilliard), Italië (Chiesa di San Domenico, Recanati) en Zwitserland (Ftan Festival).
Twee cellostukken zijn opgedragen aan Blijdorp: Lidy’s Piece door de Australische componiste Kate Moore  en Cello Song – as  If door de Nederlandse componiste Ig Henneman.
Lidy’s cd Journeyers werd bekroond met twee Edison Klassiek-prijzen (beste debuut en de publieksprijs).

Sinds 2016 bespeelt Lidy de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

www.lidyblijdorp.com