Slotconcert

Donderdag 30 december om 15.00

Het feestelijke slotconcert staat in het teken van de allermooiste strijkkwintetten. Het strijkkwártet wordt wel de gouden combinatie genoemd door kenners, maar met één extra altviool kunnen de warme klanken alleen maar toenemen. Zowel Brahms als de Tsjechische componist Antonin Dvorak schreven romantische meesterwerken voor deze combinatie.

J. Brahms – Strijkkwintet no. 2 op 111

  • korte pauze met drankje

A. Dvorak – Strijkkwintet no. 3 op 97

Tosca Opdam (viool), Pieter van Loenen (viool), Iteke Wijbenga (altviool), Manuel Visser (altviool), Anastasia Feruleva (cello)

Tickets

Tosca Opdam

Een nieuwe wereld opende zich voor violiste Tosca Opdam, toen ze na de Jong Talent conservatoriumopleiding in haar geboortestad Amsterdam besloot om de studie in New York voort te zetten. Het gaf, naast haar muzikaliteit, vorm aan alle aspecten van haar leven. Tosca omschrijft zichzelf nu als ‘een product van twee werelden’, en omarmt typerende kwaliteiten van zowel Europa als de Verenigde Staten om haar persoonlijke uitdrukkingskracht in muziek te verrijken.
Tosca volgde de Jong Talentklas aan het Conservatorium van Amsterdam bij Joyce Tan en Peter Brunt. Na haar studie bij Patinka Kopec aan de Manhattan School of Music, behaalde ze haar Master of Music aan de Juilliard School of Music, bij Catherine Cho en Sylvia Rosenberg. Masterclasses met prominente musici zoals Pamela Frank, Theo Olof, Georgy Pauk, Candida Thompson, Frank Peter Zimmermann en Pinchas Zukerman brachten Tosca vele waardevolle inzichten.
Vanaf haar orkestdebuut als solist op 11-jarige leeftijd heeft Tosca Opdam opgetreden met diverse orkesten, gedirigeerd door Jurjen Hempel, Annedore Neufeld, Matthew Rowe, Clark Rundell en anderen. Haar optreden in het Bevrijdingsdagconcert 2015 werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en op tv uitgezonden.
In recente samenwerkingen speelde Tosca de concerten van Berg en Tchaikovsky met het Humboldt Orchester, Sibelius met het Greenwich Village Orchestra, en Bartóks Tweede Vioolconcert met de Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz.
In kamermuziek en recital ontmoette ze onder andere Inon Barnatan, Sol Gabetta, Olivier Patey en Maxim Rysanov. Tosca speelde op het Grachtenfestival Amsterdam, Delft Chamber Music Festival, Storioni Festival Eindhoven, het Siletz Bay Music Festival (VS), Festival Classica João Pessoa (Brazilië), en het Young Artists Program (Canada).
Tosca Opdam zoekt de balans tussen haar overtuigingen rond uitvoering, en een mate van vrijheid om de muziek waarlijk tot leven te brengen. Puur muzikale programma’s worden afgewisseld met optredens waarin beeldende kunsten, dans, wetenschap, mode en muziek onze ervaring van de afzonderlijke disciplines willen kleuren.
Tosca initiëerde concertlezingen, onder andere in het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, en het Nationaal Maritiem Museum in Amsterdam, en het Mauritshuis in Den Haag. Ze werd gevraagd voor een speciaal gastoptreden met het Nationaal Ballet ter gelegenheid van hun jubileumprogramma 2013. In het Lincoln Center werkte zij samen met het New York City Ballet en The New York Choreographic Institute. Een recent project in New York betrof een innovatieve presentatie van Messiaen’s Quatuor pour la fin du temps met acteurs, musici en tekstprojecties.
In juni 2018 gaf Tosca haar debuutrecital in Carnegie Hall. Het programma bevatte onder andere de wereldpremière van Robin de Raaff’s North Atlantic Light voor viool en piano;in opdracht van de Stichting Toscata gecomponeerd en aan haar opgedragen. Het stuk is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Willem de Kooning. In mei 2019 zal Tosca Opdam in het Concertgebouw Amsterdam de première geven van de orkestrale versie van North Atlantic Light, met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht.

Stichting Toscata is opgericht in 2017 met als doel de wereldwijde promotie van klassieke en hedendaagse muziek, door educatie, vioolonderwijs, samenwerkingen met andere (kunst)disciplines, en verstrekking van compositie-opdrachten ter bevordering van het Nederlandse en internationale muziekleven.

Tosca Opdam bespeelt een Matteo Gofriller viool uit 1700, haar genereus ter beschikking gesteld door een particulier.

Pieter van Loenen

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal,” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours, waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. In de zomer van 2018 stond hij drie weken lang in de schijnwerpers als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Afgelopen jaar won Pieter de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2019, met een soloprogramma dat hij in alle grote zalen van Nederland uitvoerde.
Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours.
Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nationaal Jeugd Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg.
Met pianist Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo. Ook werkte hij samen met ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig en met Het Nationale Ballet, waar hij de muzikale hoofdrol vertolkte in het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.
Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.​

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Manuel Visser

Altviolist Manuel Visser studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Michael Gieler en Jürgen Kussmaul. Na zijn periode in Amsterdam verdiepte hij zijn kunde bij Garth Knox in Parijs en bij Peter Langgartner aan de ‘Universität Mozarteum’ te Salzburg.  Masterclasses kreeg hij onder meer van Nobuko Imai, Thomas Riebl en Wolfram Christ.

Manuel Visser was prijswinnaar op verschillende concoursen zoals ‘the International Competition for Young Violists’ in Slovenia en soleerde o.a. met de Sinfonia Concertante van Mozart en het dubbelconcert van Bruch. Hij heeft inmiddels een internationale carrière als kamermusicus met verschillende historisch geïnformeerde ensembles en moderne muziekgroepen.

Naast het altviool spelen ontwikkelt Manuel zich ook als dirigent, waarvoor hij bij Lucas Vis en Ed Spanjaard studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. 
In 2015 werkte Manuel als assistent-dirigent bij het ‘Orchestre de Chambre du Luxembourg’ en was daarna assistent van Jan Willem de Vriend. In de afgelopen jaren dirigeerde hij diverse educatieve projecten bij het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds kort is hij dirigent en artistiek leider van het Utrechts Kamerorkest.

Manuel speelt met een zeldzame strijkstok van Albert Nürnberger uit 1920 en op een zeer bijzondere altviool gebouwd door Giovanni Tononi rond 1690 in Bologna.

Anastasia Feruleva

Anastasia Feruleva is acclaimed as one of the most promising cellists of her generation. Her enthralling expressivity and authentic personality have vowed audiences throughout Europe. Joining compelling technical skills to a profound artistic eloquence, she is hailed by critics for her “convincing, passionate and captivating interpretations” and “organic phrasing and vivid intensity till the very last note..” (Frankfurter Zeitung).
An avid chamber musician, Feruleva frequently appears to such festivals as the Gstaad Menuhin Festival and Academy , International Chamber Music Festival Joao Pessoa Brazil, Orlando Festival, Storioni Festival, Giverny Chamber Music Festival. She collaborated with distinguished artists and ensembles such as Raphael Wallfisch, Michel Strauss, Philippe Graffin, Silke Avenhaus, Rick Stotijn, Vladimir Mendelssohn, Camerata RCO and the Atrium Quartett.
Season 2018-2019 is highlighted by performances of the Cello Concerto by Peteris Vasks in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, Great Guild Hall in Riga and the newly built GORS concert hall in Rezekne, where she collaborated with the composer himself, who highly praised her riveting and expressive interpretation.
Further on Anastasia gave in September 2018 an enthusiastically received recital in the Concertgebouw Amsterdam as part of the series “Young Masters on Tour”. In October 2018 her Debut CD Ballets Russes – hommage to Diaghilev appears on the label Gutman Records. She performs together with the highly acclaimed Dutch pianist Frank van de Laar works by Poulenc, Prokofiev, Borodin and Rimsky-Korsakov. The official presentation will take place on 4th of November in Paleiskerk in the Hague.
Furthermore her artistic development has been influenced and mentored by such illustrious artists as Ivan Monighetti, David Geringas, Gary Hoffman, Ralph Kirschbaum, Wolfgang-Emmanuel Schmidt, Jens-Peter Maintz, Reinhard Latzko, Arto Noras, Miklós Perényi, Antonio Meneses, Eberhard Feltz, and Raphael Wallfisch.
Anastasia has been awarded prizes in various competitions from a very early age. Recently she has been awarded the second prize and a prize for the best interpretation of the commissioned work on the National Cello Biennale competition 2016 in Amsterdam.
She plays a cello by Rombouts (1710), which has been given to her on loan.