Openingsconcert

Woensdag 29 december om 11.00

Het Helios Trio opent het festival met een prachtig afwisselend liedprogramma voor zang, altviool en piano. Er klinken romantische liederen over diepe verlangens, lief en leed… met de nodige ochtendluchtigheid ertussendoor.

Koffie en Groninger koek vooraf! Welkom vanaf 10.15

Programma, o.a.:

Johannes Brahms – Zwei Gesänge op.91

Adolf Busch – Drei Lieder op. 3a

Franz Schubert – An die Musik

Brahms – Von ewiger Liebe

Robert Schumann – ‘Volksliedchen’ uit Frauenliebe und Leben

Joseph Marx – Durch Einsamkeiten

Richard Strauss – Morgen

en meer…

Eline Welle (mezzosopraan), Iteke Wijbenga (altviool), Laurens de Man (piano)

Tickets

Helios Trio

Het Helios Trio werd opgericht in 2014 en bestaat uit mezzosopraan Eline Welle, pianist Laurens de Man en altvioliste Iteke Wijbenga. De musici vonden elkaar tijdens hun opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Kort na de oprichting maakte het trio al haar debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw. Sindsdien zijn ze o.a. te horen geweest op NPO Radio 4 en bij het Harmos Festival in Portugal. Het trio geeft concerten op diverse locaties in heel Nederland.

Geweldig doorleefde vertolking van laat 19e-eeuwse muziekcultuur.

Mezzosopraan Eline Welle begon haar muzikale opleiding met pianoles. Ze won meerdere concoursen en op elfjarige leeftijd speelde ze haar eerste pianoconcert met orkest op tournee in Frankrijk. Haar eerste ervaring met zang was in het Nationaal Kinderkoor. Hierdoor kreeg ze al op jonge leeftijd de kans om onder leiding te zingen van grote dirigenten als Ricardo Chailly, Edo de Waard, Jaap van Zweden, Bernard Haitink, Sir Simon Rattle en Nicholas Harnoncourt.
Ze studeerde klassiek zang bij Valerie Guillorit en Sasja Hunnego aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel wordt ze gecoacht door Selma Harkink. Naast haar conservatoriumopleiding nam Eline deel aan de Internationale Liedmasterclass bij Christianne Stotijn in Brussel. Ze volgde masterclasses bij o.a. Margreet Honig, Ira Siff, Emma Kirkby, Claron McFadden, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann en Meinard Kraak. Ze werkte met regisseurs als Floris Visser en Marcin Lakomicki.
Welle treedt op als solist in binnen- en buitenland en koestert daarnaast passies voor kamermuziek, ensemblezang en lesgeven.
Recentelijk vertolkte ze Conception (L’Heure Espagnole, Ravel) in het Grachtenfestival en was ze te zien als Hänsel (Hänsel und Gretel, Humperdinck) bij de Berlin Opera Academy. In het kader van het Grachtenfestival speelde ze scènes van Octavian (Der Rosenkavalier, Strauss), Cherubino (Le Nozze di Figaro, Mozart), La Grande Duchesse (La Grande Duchesse de Gerolstein, Offenbach), en Carmen (Carmen, Bizet).
Samen met de beroemde flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en altviolist Oene van Geel vertolkt ze regelmatig Flamenco Opera Highlights.
Op diverse tournees met het Dutch Symphonic Wind Orchestra zong ze opera-aria’s en liederen van o.a. Rossini, Tchaikovsky, Mahler, Bizet, Bernstein en Offenbach.
Soms knipoogt Welle naar meer populaire genres en vertolkt ze o.a. Franse Chansons.
Verder staan op haar repertoire onder andere de alt soli in de Mattheus Passie, de Johannes Passie en de Hohe Messe van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, het Stabat Mater van Scarlatti, de Elias van Mendelssohn en het Requiem van Duruflé.
Welle maakt onderdeel uit van de kernbezetting van het Nederlands Kamerkoor. Ze zong solorollen onder leiding van dirigenten als Sir John Eliot Gardiner (Concertgebouw, Amsterdam) en Yannick Nézet-Séguin (Théâtre des Champs-Élysées, Parijs).
Naast zingen lijkt dirigeren Welle in het bloed te zitten. Van 2011 tot 2018 was ze werkzaam bij Nieuw Vocaal Amsterdam als docent zang en solfège en vanaf 2015 ook als dirigent van de Talentenkoren. Ze verzorgde o.a. de instudering van het kinderkoor voor de opera’s Khovanshchina van Moussorgsky, Wozzeck van Berg, Das Floss der Medusa van Henze en Oedipe van Enescu bij De Nationale Opera. In 2016 behaalde ze het diploma voor level D, professioneel kamerkoor, bij de Kurt Thomas Cursus. In 2018 behaalde ze de Conducting Prize for outstandig performance bij het Cantemus Festival in Hongarije. Momenteel is ze als docent verbonden aan Vocaal Talent Nederland.

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband.  
Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma. Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie volgde hij pianolessen bij o.a. Joop Albracht.
Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij af met de hoogste cijfers.
Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach. In de Bachkliniek, een initiatief van theatermaakster Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies), speelde Laurens in augustus 2019 Bach’s muziek in bijzondere 1-op-1-concerten.
Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich “Young ECHO-Organist of the Year 2020” noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa.
Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam.