Musici

Delta piano trio

Het Delta Pianotrio werd in 2013 in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper.
Het trio wordt door collega’s beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge ensembles en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is. Het trio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel bij Wolfgang Redik (Wiener Klaviertrio), Anton Kernjak, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en het Wanderer Trio. Het trio is altijd op zoek naar nieuw repertoire en werkt nauw samen met o.a. de Russische hedendaagse componiste Lera Auerbach. Daarnaast geeft het trio regelmatig kamermuziek masterclasses en coaching aan jonge ensembles. 
Het Delta Pianotrio is meervoudig eerste prijswinnaar van concoursen als het Stasys Vainiunas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland (2017). Het trio trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israel, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten in zalen als “Het Concertgebouw” (Amsterdam), de “National Center of Performing Arts” (Beijing), het “Gang Dong Art Center” (Seoul), “St. John’s Smith Square” (London) en het “Jerusalem Music Center”.
In 2017 verscheen bij  Naxos Records de debuut-cd van het ensemble, met werken van Tanejev en Borodin. Hun tweede CD, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Sjostakovitsj en Auerbach kwam vorig seizoen uit bij het Amerikaanse label Odradek Recordes. Beide cd’s ontvingen lovende reacties in de internationale pers. Hoogtepunten van het afgelopen seizoen waren o.a. een samenwerking met altvioliste Nobuko Imai, een nieuw opgedragen werk geschreven door de Zwitserse componist Valentin Villard, een uitvoering van het Triple Concert van Beethoven met het Kammerorchester Basel en een residency tijdens het West Cork Chamber Music Festival. 
In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie, een contante uitwisseling van ideeën en een gedeelde weg van reflectie, ontdekking en evolutie. Met als doel hun eigen pad te vormen, heeft het Delta Pianotrio een gevarieerde en zeer persoonlijke repertoirekeuze, die werken uit het gehele piano trio oeuvre omvat.

www.deltapianotrio.com

Tobias Borsboom – piano

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald.
“Jonge durfal Tobias Borsboom verdient volle zalen met prachtige Pan” – Het Parool
“Hij speelt (…) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw
“Opvallend is zijn persoonlijke, mateloos kleurige spel”  Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant
“Een weergaloze Tobias Borsboom riep als meestervertellers eigen de ware spanning op”- NRC/NRC next

Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Pieter van Loenen en saxofonist Femke Steketee. Met celliste Pamela Smits werkt Tobias sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam. In 2018 is Tobias Borsboom met pianoduopartner Yukiko Hasegawa uitgekozen als Shizuoka no Meishutachi (Meesters of Shizuoka) in Japan, met verschillende optredens die daarop volgen.
Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met A room with a view. Met Jan Brokken speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Mata Hari en De rechtvaardigen met Lidy Blijdorp en De Tuinen van Buitenzorg met pianomuziek van Leopold Godowski en Paul Seelig.
Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De Housewarming 1826 houden zij een feest ter ere van hun grote vriend. Vanaf 2021 spelen zij Schobert, over de vriendschap tussen Franz Schubert en beste vriend Franz von Schober.
De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij voltooide in 2013 zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel.
Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.
www.tobiasborsboom.com

Lars Wouters van den Oudenweijer – klarinet

Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School te New York.
Hij behaalde eerste prijzen bij diverse nationale en internationale concoursen zoals het ‘International Competition For Youth’ (Lissabon 1994), RTBF ‘Jeunes Solistes’ (Brussel 1993), Prinses Christina Concours (Den Haag 1992 en 1993) en Stichting Jong Muziektalent Nederland (Utrecht 1991) Vriendenkransconcours (Amsterdam 2000) Philip Morris Kunstprijs (Amstelveen 1999).
In 1999 debuteerde Lars succesvol met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en verzorgde in 2001-2002 de ‘Rising Stars’ Concertserie en sindsdien bespeelt hij regelmatige de internationale concertpodia zoals Carnegie Hall New York, Wigmore Hall Londen, Musik Verein en Konzerthaus Wenen, Cité de la Musique Parijs, Philharmonie Berlijn, Palais des Beaux Arts Brussel, Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Keulen, Konserthuset Stockholm en Schoenberg Center Los Angeles.
Hij wordt gezien als een internationaal veelzijdige klarinettist. Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Amsterdam Sinfonietta, Philharmonie Zuidnederland. Hij speelt regelmatig kamermuziek met strijkkwartetten en ensembles zoals, Skampa Ebène, Ad Libitum, Danèl, Manderling, Auryn en Altenberg Trio Wien. Hij speelde als gast solo-klarinettist in Academy of St Martin in the Fields en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij verdiept zich de laatste jaren in de hedendaagse muziek en vertolkt deze regelmatig met diverse internationaal toonaangevende hedendaagse muziek ensembles.
Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut cd in de categorie “Young Masters”. Zijn verschillende opnames voor Challenge Records en Naxos werden met lovende internationale kritieken ontvangen.
Als artistieke leider verzorgde hij van 2008-2010 het Toon Festival Brabant. In seizoen 2014-15 had hij de eer om als ‘Artist in Residence’ in Musis Sacrum Arnhem een serie van concerten te verzorgen.

Als hoofdvakdocent is hij verbonden met het Academy of Music and Performing Arts te Tilburg.

www.larzetto.com

Daniël van der Hoeven – piano

Daniël van der Hoeven is een Nederlandse klassieke concertpianist. Hij wordt geroemd om zijn transparante en intieme spel. ‘Het is alsof je alleen bent met de componist’, schreef een recensent over een eerder album. Van der Hoeven won prijzen tijdens de Bach-concoursen in Würzburg en Leipzig, de internationale concoursen in Seattle en Lagny-sur-Marne en tijdens de YPF Piano Competition. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid in het uitvoeren van repertoire uit verschillende periodes. Zo klinken op zijn eerste album Prokofjev en Bartók en op zijn tweede album naast Bach ook Mozart, Mendelssohn en Shostakovich. Beide cd’s werden met lovende kritieken ontvangen. Daniël van der Hoeven speelt, naast zijn solorecitals, ook regelmatig met orkesten en in kamermuziekensembles.

www.danielvanderhoeven.com

Pieter van Loenen – viool

Foto door Marco Borgreve

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal,” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours, waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. In de zomer van 2018 stond hij drie weken lang in de schijnwerpers als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Afgelopen jaar won Pieter de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2019, met een soloprogramma dat hij in alle grote zalen van Nederland uitvoerde.
Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours.
Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nationaal Jeugd Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg.
Met pianist Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo. Ook werkte hij samen met ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig en met Het Nationale Ballet, waar hij de muzikale hoofdrol vertolkte in het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.
Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.​

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Emma Roijackers

Emma is actief als kamer-musicus, soliste en concertmeester en treedt op in alle top concertlocaties in Nederland zoals Tivoli Vredenburg, het Muziekgebouw, het Concertgebouw (ook uitgezonden op live radio) en over heel Europa. Emma heeft samengewerkt met enkele topmusici van Nederland zoals Maria Milstein, Lisa Jacobs en Caspar Vos. Ze is uitgenodigd om op meerdere internationale kamermuziekfestivals te spelen zoals het Internationaal kamermuziekfestival Utrecht, het Francigena International Arts Festival en Festival Musicale di Portogruaro in Italië, het Romsey Chamber Music Festival in Engeland en het Festival Internacional De Música De Marvão (Portugal). Andere recentelijke highlights waren onder andere de uitnodiging om de première van het strijktrio ‘Oceano’ te geven in het Concertgebouw door de Finse componist Sebastian Fagerlund.

Het seizoen 2021-2022 omvat optredens met kamermuziek, recital concerten en ze zal meerdere malen te zien zijn als concertmeester. Inclusief concerten in Portugal, Corsica, Keulen en in de grote zalen van Nederland. Ook zal ze soleren in werken van Bruch en Beethoven.

Aan Emma zijn verschillende prijzen toegekend. Op het Oskar Back concours 2022 kreeg zij de 2e prijs, de publieksprijs en de prijs voor de beste uitvoering van het moderne werk. Ze won de 1e prijs op het internationale concours “Luigi Zanuccoli” in Italië,  de 3e prijs op het internationale Emmanuel Durlet concours in België, de prijs ‘Laberté Hoedemaker’ in 2013 en ze ontving meerdere prijzen tijdens het Prinses Christina Concours. Ook werd ze uitgekozen als een van de twaalf deelnemers voor ‘Crans-Montana Classics’ in Zwitserland, met als artistiek leider de befaamde violist Schlomo Mintz. Emma soleerde afgelopen seizoenen met orkest in concerten van Brahms, Bach, Mozart en Vasks.

Emma was tot 2020 concertmeester van het ensemble ‘The String Soloists’ waarmee ze ook heeft gesoleerd. Ze hebben meerdere cd’s uitgebracht van onder andere Haydn en Locatelli, de meest recentelijke cd werd geprezen door BBC Music Magazine newspaper voor hun ‘Crisp clean playing, buoyant orchestral interaction’ en Musicweb International ‘Style and sensitivity meets the exquisite and sophisticated’.

Emma wordt regelmatig gevraagd om te spelen bij het Amsterdam Sinfonietta en bij het Köln Kammerorchester als 2e concertmeester.

Emma begon met haar vioollessen bij Evert Sillem en later aan de jong talenten afdeling van het Conservatorium van Amsterdam bij Prof. Lex Korff de Gidts. Ze vervolgde haar studie bij Prof. Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en studeerde af met het hoogst haalbare resultaat, een “10”. Emma kreeg volledige financiering van Nederlandse fondsen om bij Lukas Hagen verder te studeren waar ze in 2020 haar Post-graduate diploma heeft afgerond.
Verdere inspiratie komt door lessen en masterclasses van wereldberoemde violisten en musici zoals Leonidas Kavakos, Jaap van Zweden, Christoph Poppen, Gerhard Schultz, Schlomo Mintz, Schmuel Ashkenasi, Zakhar Bron en Ray Chen.

Emma speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino (1700-1705, Milaan), ter beschikking gesteld door een anonieme weldoener.

Manuel Visser – altviool

Altviolist Manuel Visser studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Michael Gieler en Jürgen Kussmaul. Na zijn periode in Amsterdam verdiepte hij zijn kunde bij Garth Knox in Parijs en bij Peter Langgartner aan de ‘Universität Mozarteum’ te Salzburg.  Masterclasses kreeg hij onder meer van Nobuko Imai, Thomas Riebl en Wolfram Christ.

Manuel Visser was prijswinnaar op verschillende concoursen zoals ‘the International Competition for Young Violists’ in Slovenia en soleerde o.a. met de Sinfonia Concertante van Mozart en het dubbelconcert van Bruch. Hij heeft inmiddels een internationale carrière als kamermusicus met verschillende historisch geïnformeerde ensembles en moderne muziekgroepen.

Naast het altviool spelen ontwikkelt Manuel zich ook als dirigent, waarvoor hij bij Lucas Vis en Ed Spanjaard studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. 
In 2015 werkte Manuel als assistent-dirigent bij het ‘Orchestre de Chambre du Luxembourg’ en was daarna assistent van Jan Willem de Vriend. In de afgelopen jaren dirigeerde hij diverse educatieve projecten bij het Radio Filharmonisch Orkest. en sinds kort is hij dirigent en artistiek leider van het Utrechts Kamerorkest.

Manuel speelt met een zeldzame strijkstok van Albert Nürnberger uit 1920 en op een zeer bijzondere altviool gebouwd door Giovanni Tononi rond 1690 in Bologna.

www.manuelvisser.com

Lidy Blijdorp – cello

Lidy Blijdorp is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. In Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec félicitations, 2011). Afgelopen december speelde Lidy haar Artiesten Diploma recital aan de prestigieuze Chapelle Musicale Reine Elisabeth, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.
Lidy Blijdorp heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Chapelle Elisabeth). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bylsma en Dmitri Ferchtman.
Lidy behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk).
Lidy treedt op tijdens festivals als de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Amsterdam en het Janine Jansen Festival. Ook gaf ze recitals in België (Bozar en  Flagey, Brussel), Frankrijk (Théâtre des Bouffes du Nord, Paris; Auditorium Maurice Ravel, St. Jean de Luz; La Lucarne, Arradon) en Japan (Kinan Hall, Wakayama; Bamboo Hall, Tokyo). In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in het Auditorio Nacional, Madrid.
Als soliste speelde ze met verschillende orkesten. In 2013 speelde ze Dvorák, evenals een première van de Russische componist Sergej Yevtushenko met het State Hermitage Orchestra (St. Petersburg).
Ook speelde ze met het Orchestre de Chambre de Wallonie (Bozar, Brussel, 2014), het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (Flagey, Brussel; Salle Philharmonique, Liège, 2014), Camerata Amsterdam en het Nederlands Blazers Ensemble (Vredenburg, 2016). 
In april 2017 maakte ze een tournée met het NESKO. In 2018 trad ze op met het Orkest van de 18de Eeuw en het Orkest van het Oosten.
In juni 2019 speelde ze de Rococo variaties met het Concertgebouw Kamerorkest. In 2020 soleerde ze met het Residentie Orkest.
Lidy is tevens een gepassioneerd kamermusicus. Ze speelde jarenlang bij de Fancy Fiddlers, olv Coosje Wijzenbeek. Als kamermusicus trad ze op in New York (Sylff Chamber Music Seminar, Juilliard), Italië (Chiesa di San Domenico, Recanati) en Zwitserland (Ftan Festival).
Twee cellostukken zijn opgedragen aan Blijdorp: Lidy’s Piece door de Australische componiste Kate Moore  en Cello Song – as  If door de Nederlandse componiste Ig Henneman.
Lidy’s cd Journeyers werd bekroond met twee Edison Klassiek-prijzen (beste debuut en de publieksprijs).

Sinds 2016 bespeelt Lidy de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

www.lidyblijdorp.com

Iteke Wijbenga – artistiek leider en altviool

Iteke Wijbenga is als altvioliste actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en Rick Stotijn en was vaker te gast bij diverse festivals zoals het Grachtenfestival, Peter de Grote Festival, Aurora Chamber Music Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Wonderfeel Festival. Met verschillende kamermuziekensembles treedt ze op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. In verschillende bezettingen is ze regelmatig te gast op NPO Radio 4.
In 2019 soleerde Iteke samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer in het Dubbelconcert van Max Bruch met de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. Sindsdien vormen Lars en Iteke samen met pianist Daniël van der Hoeven een klarinet trio. Ze is tevens lid van het Helios Trio, met mezzosopraan Eline Welle en pianist Laurens de Man. 

Sinds 2016 is Iteke als parttime lid verbonden aan het Residentie Orkest. Daarnaast is ze gastspeler in o.a. het Nederlands Kamerorkest, Kölner Kammerorchester en het Koninklijk Concertgebouworkest. 
Naast moderne altviool speelt ze ook graag in authentieke setting (barok tot romantisch), zoals met het Postscript Ensemble. 
Als kamermuziekcoach/docent is ze actief bij o.a. de Academie voor Muzikaal Talent Utrecht en de Jonge Strijkers Amsterdam. 

Iteke voltooide haar masteropleiding altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl.
Ze begon haar muzikale opleiding op viool bij Carolyn van Gemert. Vanaf haar 12de volgde ze de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium bij Ilona Sie Dhian Ho, later ook in de Bacheloropleiding. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl en Anner Bijlsma. Baroklessen kreeg ze van Shunske Sato en Sayuri Yamagata. 

Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

www.itekewijbenga.nl