Musici

Delta piano trio

Het Delta Pianotrio werd in 2013 in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper.
Het trio wordt door collega’s beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge ensembles en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is. Het trio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel bij Wolfgang Redik (Wiener Klaviertrio), Anton Kernjak, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en het Wanderer Trio. Het trio is altijd op zoek naar nieuw repertoire en werkt nauw samen met o.a. de Russische hedendaagse componiste Lera Auerbach. Daarnaast geeft het trio regelmatig kamermuziek masterclasses en coaching aan jonge ensembles. 
Het Delta Pianotrio is meervoudig eerste prijswinnaar van concoursen als het Stasys Vainiunas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland (2017). Het trio trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israel, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten in zalen als “Het Concertgebouw” (Amsterdam), de “National Center of Performing Arts” (Beijing), het “Gang Dong Art Center” (Seoul), “St. John’s Smith Square” (London) en het “Jerusalem Music Center”.
In 2017 verscheen bij  Naxos Records de debuut-cd van het ensemble, met werken van Tanejev en Borodin. Hun tweede CD, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Sjostakovitsj en Auerbach kwam vorig seizoen uit bij het Amerikaanse label Odradek Recordes. Beide cd’s ontvingen lovende reacties in de internationale pers. Hoogtepunten van het afgelopen seizoen waren o.a. een samenwerking met altvioliste Nobuko Imai, een nieuw opgedragen werk geschreven door de Zwitserse componist Valentin Villard, een uitvoering van het Triple Concert van Beethoven met het Kammerorchester Basel en een residency tijdens het West Cork Chamber Music Festival. 
In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie, een contante uitwisseling van ideeën en een gedeelde weg van reflectie, ontdekking en evolutie. Met als doel hun eigen pad te vormen, heeft het Delta Pianotrio een gevarieerde en zeer persoonlijke repertoirekeuze, die werken uit het gehele piano trio oeuvre omvat.

www.deltapianotrio.com

Helios Trio

Het Helios Trio werd opgericht in 2014 en bestaat uit mezzosopraan Eline Welle, pianist Laurens de Man en altviolist Iteke Wijbenga. De musici vonden elkaar tijdens hun opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Kort na de oprichting maakte het trio al haar debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw. Sindsdien zijn ze o.a. te horen geweest op NPO Radio 4 en bij het Harmos Festival in Portugal. Het trio geeft concerten in diverse zalen in heel Nederland.
Geweldig doorleefde vertolking van laat 19e-eeuwse muziekcultuur.

Laurens de Man

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband.  
Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma. Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie volgde hij pianolessen bij o.a. Joop Albracht.
Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij af met de hoogste cijfers.
Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach. In de Bachkliniek, een initiatief van theatermaakster Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies), speelde Laurens in augustus 2019 Bach’s muziek in bijzondere 1-op-1-concerten.
Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich “Young ECHO-Organist of the Year 2020” noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa.
Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam.
www.laurensdeman.nl

Eline Welle

Mezzosopraan Eline Welle begon haar muzikale opleiding met pianoles. Ze won meerdere concoursen en op elfjarige leeftijd speelde ze haar eerste pianoconcert met orkest op tournee in Frankrijk. Haar eerste ervaring met zang was in het Nationaal Kinderkoor. Hierdoor kreeg ze al op jonge leeftijd de kans om onder leiding te zingen van grote dirigenten als Ricardo Chailly, Edo de Waard, Jaap van Zweden, Bernard Haitink, Sir Simon Rattle en Nicholas Harnoncourt.
Ze studeerde klassiek zang bij Valerie Guillorit en Sasja Hunnego aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel wordt ze gecoacht door Selma Harkink. Naast haar conservatoriumopleiding nam Eline deel aan de Internationale Liedmasterclass bij Christianne Stotijn in Brussel. Ze volgde masterclasses bij o.a. Margreet Honig, Ira Siff, Emma Kirkby, Claron McFadden, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann en Meinard Kraak. Ze werkte met regisseurs als Floris Visser en Marcin Lakomicki.
Welle treedt op als solist in binnen- en buitenland en koestert daarnaast passies voor kamermuziek, ensemblezang en lesgeven.
Recentelijk vertolkte ze Conception (L’Heure Espagnole, Ravel) in het Grachtenfestival en was ze te zien als Hänsel (Hänsel und Gretel, Humperdinck) bij de Berlin Opera Academy. In het kader van het Grachtenfestival speelde ze scènes van Octavian (Der Rosenkavalier, Strauss), Cherubino (Le Nozze di Figaro, Mozart), La Grande Duchesse (La Grande Duchesse de Gerolstein, Offenbach), en Carmen (Carmen, Bizet).
Samen met de beroemde flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en altviolist Oene van Geel vertolkt ze regelmatig Flamenco Opera Highlights.
Op diverse tournees met het Dutch Symphonic Wind Orchestra zong ze opera-aria’s en liederen van o.a. Rossini, Tchaikovsky, Mahler, Bizet, Bernstein en Offenbach.
Soms knipoogt Welle naar meer populaire genres en vertolkt ze o.a. Franse Chansons.
Verder staan op haar repertoire onder andere de alt soli in de Mattheus Passie, de Johannes Passie en de Hohe Messe van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, het Stabat Mater van Scarlatti, de Elias van Mendelssohn en het Requiem van Duruflé.
Welle maakt onderdeel uit van de kernbezetting van het Nederlands Kamerkoor. Ze zong solorollen onder leiding van dirigenten als Sir John Eliot Gardiner (Concertgebouw, Amsterdam) en Yannick Nézet-Séguin (Théâtre des Champs-Élysées, Parijs).
Naast zingen lijkt dirigeren Welle in het bloed te zitten. Van 2011 tot 2018 was ze werkzaam bij Nieuw Vocaal Amsterdam als docent zang en solfège en vanaf 2015 ook als dirigent van de Talentenkoren. Ze verzorgde o.a. de instudering van het kinderkoor voor de opera’s Khovanshchina van Moussorgsky, Wozzeck van Berg, Das Floss der Medusa van Henze en Oedipe van Enescu bij De Nationale Opera. In 2016 behaalde ze het diploma voor level D, professioneel kamerkoor, bij de Kurt Thomas Cursus. In 2018 behaalde ze de Conducting Prize for outstandig performance bij het Cantemus Festival in Hongarije. Momenteel is ze als docent verbonden aan Vocaal Talent Nederland.
www.elinewelle.com

Tobias Borsboom

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald.
“Jonge durfal Tobias Borsboom verdient volle zalen met prachtige Pan” – Het Parool
“Hij speelt (…) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw
“Opvallend is zijn persoonlijke, mateloos kleurige spel”  Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant
“Een weergaloze Tobias Borsboom riep als meestervertellers eigen de ware spanning op”- NRC/NRC next

Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Pieter van Loenen en saxofonist Femke Steketee. Met celliste Pamela Smits werkt Tobias sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam. In 2018 is Tobias Borsboom met pianoduopartner Yukiko Hasegawa uitgekozen als Shizuoka no Meishutachi (Meesters of Shizuoka) in Japan, met verschillende optredens die daarop volgen.
Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met A room with a view. Met Jan Brokken speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Mata Hari en De rechtvaardigen met Lidy Blijdorp en De Tuinen van Buitenzorg met pianomuziek van Leopold Godowski en Paul Seelig.
Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De Housewarming 1826 houden zij een feest ter ere van hun grote vriend. Vanaf 2021 spelen zij Schobert, over de vriendschap tussen Franz Schubert en beste vriend Franz von Schober.
De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij voltooide in 2013 zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel.
Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.
www.tobiasborsboom.com

Tosca Opdam

Foto door Deirdre Tos

Een nieuwe wereld opende zich voor violiste Tosca Opdam, toen ze na de Jong Talent conservatoriumopleiding in haar geboortestad Amsterdam besloot om de studie in New York voort te zetten. Het gaf, naast haar muzikaliteit, vorm aan alle aspecten van haar leven. Tosca omschrijft zichzelf nu als ‘een product van twee werelden’, en omarmt typerende kwaliteiten van zowel Europa als de Verenigde Staten om haar persoonlijke uitdrukkingskracht in muziek te verrijken.
Tosca volgde de Jong Talentklas aan het Conservatorium van Amsterdam bij Joyce Tan en Peter Brunt. Na haar studie bij Patinka Kopec aan de Manhattan School of Music, behaalde ze haar Master of Music aan de Juilliard School of Music, bij Catherine Cho en Sylvia Rosenberg. Masterclasses met prominente musici zoals Pamela Frank, Theo Olof, Georgy Pauk, Candida Thompson, Frank Peter Zimmermann en Pinchas Zukerman brachten Tosca vele waardevolle inzichten.
Vanaf haar orkestdebuut als solist op 11-jarige leeftijd heeft Tosca Opdam opgetreden met diverse orkesten, gedirigeerd door Jurjen Hempel, Annedore Neufeld, Matthew Rowe, Clark Rundell en anderen. Haar optreden in het Bevrijdingsdagconcert 2015 werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en op tv uitgezonden.
In recente samenwerkingen speelde Tosca de concerten van Berg en Tchaikovsky met het Humboldt Orchester, Sibelius met het Greenwich Village Orchestra, en Bartóks Tweede Vioolconcert met de Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz.
In kamermuziek en recital ontmoette ze onder andere Inon Barnatan, Sol Gabetta, Olivier Patey en Maxim Rysanov. Tosca speelde op het Grachtenfestival Amsterdam, Delft Chamber Music Festival, Storioni Festival Eindhoven, het Siletz Bay Music Festival (VS), Festival Classica João Pessoa (Brazilië), en het Young Artists Program (Canada).

Tosca initiëerde concertlezingen, onder andere in het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, en het Nationaal Maritiem Museum in Amsterdam, en het Mauritshuis in Den Haag. Ze werd gevraagd voor een speciaal gastoptreden met het Nationaal Ballet ter gelegenheid van hun jubileumprogramma 2013. In het Lincoln Center werkte zij samen met het New York City Ballet en The New York Choreographic Institute. Een recent project in New York betrof een innovatieve presentatie van Messiaen’s Quatuor pour la fin du temps met acteurs, musici en tekstprojecties.

In juni 2018 gaf Tosca haar debuutrecital in Carnegie Hall. Het programma bevatte onder andere de wereldpremière van Robin de Raaff’s North Atlantic Light voor viool en piano;in opdracht van de Stichting Toscata gecomponeerd en aan haar opgedragen. Het stuk is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Willem de Kooning. In mei 2019 zal Tosca Opdam in het Concertgebouw Amsterdam de première geven van de orkestrale versie van North Atlantic Light, met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht.

Stichting Toscata is opgericht in 2017 met als doel de wereldwijde promotie van klassieke en hedendaagse muziek, door educatie, vioolonderwijs, samenwerkingen met andere (kunst)disciplines, en verstrekking van compositie-opdrachten ter bevordering van het Nederlandse en internationale muziekleven.

Tosca Opdam bespeelt een Matteo Gofriller viool uit 1700, haar genereus ter beschikking gesteld door een particulier.

Pieter van Loenen

Foto door Marco Borgreve

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal,” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours, waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. In de zomer van 2018 stond hij drie weken lang in de schijnwerpers als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Afgelopen jaar won Pieter de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2019, met een soloprogramma dat hij in alle grote zalen van Nederland uitvoerde.
Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours.
Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nationaal Jeugd Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg.
Met pianist Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo. Ook werkte hij samen met ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig en met Het Nationale Ballet, waar hij de muzikale hoofdrol vertolkte in het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.
Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.​

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Manuel Visser

Altviolist Manuel Visser studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Michael Gieler en Jürgen Kussmaul. Na zijn periode in Amsterdam verdiepte hij zijn kunde bij Garth Knox in Parijs en bij Peter Langgartner aan de ‘Universität Mozarteum’ te Salzburg.  Masterclasses kreeg hij onder meer van Nobuko Imai, Thomas Riebl en Wolfram Christ.

Manuel Visser was prijswinnaar op verschillende concoursen zoals ‘the International Competition for Young Violists’ in Slovenia en soleerde o.a. met de Sinfonia Concertante van Mozart en het dubbelconcert van Bruch. Hij heeft inmiddels een internationale carrière als kamermusicus met verschillende historisch geïnformeerde ensembles en moderne muziekgroepen.

Naast het altviool spelen ontwikkelt Manuel zich ook als dirigent, waarvoor hij bij Lucas Vis en Ed Spanjaard studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. 
In 2015 werkte Manuel als assistent-dirigent bij het ‘Orchestre de Chambre du Luxembourg’ en was daarna assistent van Jan Willem de Vriend. In de afgelopen jaren dirigeerde hij diverse educatieve projecten bij het Radio Filharmonisch Orkest. en sinds kort is hij dirigent en artistiek leider van het Utrechts Kamerorkest.

Manuel speelt met een zeldzame strijkstok van Albert Nürnberger uit 1920 en op een zeer bijzondere altviool gebouwd door Giovanni Tononi rond 1690 in Bologna.

www.manuelvisser.com

Iteke Wijbenga

Foto door Simone Michelle

Iteke Wijbenga is als altvioliste actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en Rick Stotijn en was vaker te gast bij diverse festivals zoals het Grachtenfestival, Peter de Grote Festival, Aurora Chamber Music Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Wonderfeel Festival. Met verschillende kamermuziekensembles treedt ze op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. In verschillende bezettingen is ze regelmatig te gast op NPO Radio 4.
In 2019 soleerde Iteke samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer in het Dubbelconcert van Max Bruch met de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. Sindsdien vormen Lars en Iteke samen met pianist Daniël van der Hoeven een klarinet trio. Ze is tevens lid van het Helios Trio, met mezzosopraan Eline Welle en pianist Laurens de Man. 

Sinds 2016 is Iteke als parttime lid verbonden aan het Residentie Orkest. Daarnaast is ze gastspeler in o.a. het Nederlands Kamerorkest, Kölner Kammerorchester en het Koninklijk Concertgebouworkest. 
Naast moderne altviool speelt ze ook graag in authentieke setting (barok tot romantisch), zoals met het Postscript Ensemble. 
Als kamermuziekcoach/docent is ze actief bij o.a. de Academie voor Muzikaal Talent Utrecht en de Jonge Strijkers Amsterdam. 

Iteke voltooide haar masteropleiding altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl.
Ze begon haar muzikale opleiding op viool bij Carolyn van Gemert. Vanaf haar 12de volgde ze de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium bij Ilona Sie Dhian Ho, later ook in de Bacheloropleiding. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl en Anner Bijlsma. Baroklessen kreeg ze van Shunske Sato en Sayuri Yamagata. 

Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

http://www.itekewijbenga.nl