Klarinet trio

Zondag 29 mei om 13.30 – Nieuwe Kerk

Tickets / Zondagticket (Klarinet trio + Slotconcert)

In Robert Schumann’s Märchenerzählungen vertellen drie verschillende instrumenten met een heel eigen klank muzikale verhalen. Elmer Schönberger’s energieke en kleurrijke ‘Trio voor klarinet, altviool en piano’ beleeft zijn wereldpremière. Tot slot klinkt een selectie uit de romantische, fantasierijke ‘Acht Stücke’ van Max Bruch.

Programma (1 uur zonder pauze)

Robert Schumann – Märchenerzählungen

Elmer Schönberger – Trio (2020) (wereldpremière)

Max Bruch – Acht Stücke (selectie)

Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet)
Daniël van der Hoeven (piano)
Iteke Wijbenga (altviool)

Lars Wouters van den Oudenweijer

Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School te New York.
Hij behaalde eerste prijzen bij diverse nationale en internationale concoursen zoals het ‘International Competition For Youth’ (Lissabon 1994), RTBF ‘Jeunes Solistes’ (Brussel 1993), Prinses Christina Concours (Den Haag 1992 en 1993) en Stichting Jong Muziektalent Nederland (Utrecht 1991) Vriendenkransconcours (Amsterdam 2000) Philip Morris Kunstprijs (Amstelveen 1999).
In 1999 debuteerde Lars succesvol met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en verzorgde in 2001-2002 de ‘Rising Stars’ Concertserie en sindsdien bespeelt hij regelmatige de internationale concertpodia zoals Carnegie Hall New York, Wigmore Hall Londen, Musik Verein en Konzerthaus Wenen, Cité de la Musique Parijs, Philharmonie Berlijn, Palais des Beaux Arts Brussel, Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Keulen, Konserthuset Stockholm en Schoenberg Center Los Angeles.
Hij wordt gezien als een internationaal veelzijdige klarinettist. Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Amsterdam Sinfonietta, Philharmonie Zuidnederland. Hij speelt regelmatig kamermuziek met strijkkwartetten en ensembles zoals, Skampa Ebène, Ad Libitum, Danèl, Manderling, Auryn en Altenberg Trio Wien. Hij speelde als gast solo-klarinettist in Academy of St Martin in the Fields en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij verdiept zich de laatste jaren in de hedendaagse muziek en vertolkt deze regelmatig met diverse internationaal toonaangevende hedendaagse muziek ensembles.

Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut cd in de categorie “Young Masters”. Zijn verschillende opnames voor Challenge Records en Naxos werden met lovende internationale kritieken ontvangen.
Als artistieke leider verzorgde hij van 2008-2010 het Toon Festival Brabant. In seizoen 2014-15 had hij de eer om als ‘Artist in Residence’ in Musis Sacrum Arnhem een serie van concerten te verzorgen.
Als hoofdvakdocent is hij verbonden met het Academy of Music and Performing Arts te Tilburg.

http://www.larzetto.com

Seine Technik ist nicht nur von äußerst seltener Perfektion, sie zeigt in jeder Lage Feinsinn und Geschmeidigkeit geradezu sensationeller Art” (Berliner Morgenpost)

Wouters handles this temperamental instrument with complete command, and his finger work is nothing short of stunning.” (Fanfare Magazine)

Daniël van der Hoeven

Daniël (Amerongen, 1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Ellen Corver (2003-2008) en Naum Grubert (2008-2010). In 2010 sloot hij zijn studie af met onderscheiding.
Daniël van der Hoeven won prijzen bij diverse concoursen. In 2015 ontving hij zowel bij het Internationaal Pianoconcours van Lagny-sur-Marne (Frankrijk) als het Seattle Internationaal Pianoconcours (VS) een 2e prijs. In maart 2013 werd Van der Hoeven winnaar van het Internationaal Bach Concours in Würzburg (Duitsland). Bij het Internationaal Bach Concours in Leipzig (2014) ontving hij een Speciale Prijs, en in hij was finalist bij de Internationale Pianoconcoursen in Gorizia, Italië (2014) en Malta (2015). In april 2010 won Daniël van der Hoeven de hoofdprijs, een CD-opname en de Yuri Egorov Gold Medal bij het 4e YPF Nationaal Pianoconcours 2010 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York in het najaar van 2005.
Van der Hoeven trad behalve in Nederland op in onder andere België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, Tsjechië, Roemenië, Polen en de Verenigde Staten. Hij soleerde met diverse Nederlandse orkesten, zoals het Asko/Schönberg ensemble en JeugdOrkest Nederland. Daniël van der Hoeven is ook zeer actief in de kamermuziek.
Zijn debuut-cd met werken van Prokofiev en Bartók kwam 2013 uit en werd zeer positief ontvangen. Commentaar uit de pers:

‘… De transparantie en samenhang die pianist Daniël van der Hoeven op deze debuut-cd laat horen liegen er niet om. … Het geheel is voor hem belangrijker dan het gemakkelijk scoren met louter effecten. Sprankelende klanken van een vakman.’ (Rudolf Nammensma, Leeuwarder Courant)

“Zijn aanpak van Prokofjevs ‘Negende sonate’ getuigt van klasse. In Bartóks ‘Sonate’ en ‘In de openlucht’ is de (ritmische) precisie bloedstollend. … Kan niet wachten hem een keer live te horen spelen.’ (Maarten-Jan Dongelmans, Gelderlander)

In 2014 is zijn tweede cd, “Bach and Co.” verschenen. ‘Pianist’ gaf deze 5 sterren voor zowel uitvoering als opname: ‘… een pianist van uitzonderlijke klasse. Zijn toon boeit van meet af aan. – Prachtig, de transparantie van zijn architectuur, zijn toon en de intimiteit die hij ons van tijd tot tijd doet geworden. Alsof je met de componist alleen bent en er verder niemand bij mag zijn.’

http://www.danielvanderhoeven.com