Gerard Spronk

Gerard Spronk is een Nederlands-Zwitsers violist met een internationale muziekcarrière. Hij is regelmatig te horen op radio en televisie en heeft prijzen gewonnen op de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. Als gepassioneerd kamermusicus heeft Gerard opgetreden met artiesten als Thomas Zehetmair, Wolfgang Redik, Thomas Riebel en Clemens Hagen. Ook bij orkesten is hij een veelgevraagd gastspeler, onder andere als eerste of tweede concertmeester bij Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het Noord Nederlands Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Gerard begon zijn vioolstudie bij Coosje Wijzenbeek en behaalde zijn Bachelor of Music bij Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna studeerde hij achtereenvolgens in Salzburg, Zürich en Basel en behaalde drie masterdiploma’s, elk Cum Laude. In Salzburg studeerde hij aan de Universität Mozarteum Salzburg in de vioolklas van Pierre Amoyal. In Zürich vervolgde Gerard zijn studie bij Andreas Janke aan de Zürcher Hochschule der Künste. Tot slot volgde hij nog een master met kamermuziek als specialisatie bij Anton Kernjak en Rainer Schmidt in Basel. Gerard kreeg gedurende zijn studietijd ook belangrijke muzikale impulsen van verschillende andere violisten, waaronder Julian Rachlin, David Takeno, Isabelle van Keulen, Philippe Graffin, Rudolf Koelman, Ivry Gitlis en Miriam Fried. Sinds het afronden van zijn studie geeft Gerard graag masterclasses aan jong talent.

In 2013 was Gerard samen met celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper oprichter van het Delta Pianotrio. Het trio won recentelijk de Kersjesprijs, de belangrijkste Nederlandse kamermuziekprijs ter waarde van 50.000 euro. Ze zijn verder meervoudig eerste prijswinnaars van concoursen als het Stasys Vainiūnas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen, het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië, het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland. Het trio treedt veelvuldig op in zalen over de hele wereld, zoals Het Concertgebouw (Amsterdam), het National Centre for the Performing Arts (Beijing), het Gangdong Arts Centre (Seoul) en St. John’s Smith Square (Londen). De debuut-CD van het ensemble verscheen bij Naxos Records en hun tweede CD, ‘The Mirror with Three Faces’, kwam in 2018 uit bij Odradek Records. Beide albums ontvingen lovende reacties van de internationale pers. Recente hoogtepunten voor het trio zijn ​​het uitkomen van hun nieuwe album ‘Origin’ bij Challenge Records en de wereldpremière van een nieuw pianotrio van Lera Auerbach.

Gerard Spronk was spotlight artiest van het Storioni Festival 2021 in Eindhoven, waar hij onder andere het ‘Grand Nonet’ voor strijkers en blazers van Louis Spohr aanvoerde. Het NRC schreef hierover: “Spronk etaleerde zijn talent in de virtuoze viooluitspattingen…” Gerard was in 2021 ook initiatiefnemer van ‘SOLO komt naar iedereen’. Dit project, mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, bracht muziek voor soloviool naar mensen die erg geraakt waren door de coronacrisis door optredens te realiseren op ongewone locaties.

http://www.gerardspronk.com