Eline Welle

Mezzosopraan Eline Welle begon haar muzikale opleiding met pianoles. Ze won meerdere concoursen en op elfjarige leeftijd speelde ze haar eerste pianoconcert met orkest op tournee in Frankrijk. Haar eerste ervaring met zang was in het Nationaal Kinderkoor. Hierdoor kreeg ze al op jonge leeftijd de kans om onder leiding te zingen van grote dirigenten als Ricardo Chailly, Edo de Waard, Jaap van Zweden, Bernard Haitink, Sir Simon Rattle en Nicholas Harnoncourt.

Ze studeerde klassiek zang bij Valerie Guillorit en Sasja Hunnego aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel wordt ze gecoacht door Selma Harkink en Ronald Klekamp.
Naast haar conservatoriumopleiding nam Eline deel aan de Internationale Liedmasterclass bij Christianne Stotijn in Brussel. Ze volgde masterclasses bij o.a. Margreet Honig, Ira Siff, Emma Kirkby, Claron McFadden, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann en Meinard Kraak. Ze werkte met regisseurs als Floris Visser en Marcin Lakomicki.

Welle treedt op als solist in binnen- en buitenland en koestert daarnaast passies voor kamermuziek, ensemblezang en lesgeven.

Recentelijk vertolkte ze Conception (L’Heure Espagnole, Ravel) in het Grachtenfestival en was ze te zien als krekel en relmuis (Een lied voor de maan, Wantenaar) bij DNO / Opera Zuid. Eerder speelde ze de rol van Hänsel (Hänsel und Gretel, Humperdinck) bij de Berlin Opera Academy. In het kader van het Grachtenfestival speelde ze scènes van Octavian (Der Rosenkavalier, Strauss), Cherubino (Le Nozze di Figaro, Mozart), La Grande Duchesse (La Grande Duchesse de Gerolstein, Offenbach), en Carmen (Carmen, Bizet).
Een aantal favoriete samenwerkingen op het gebied van kamermuziek waren met flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel en altviolist Oene van Geel (Flamenco Opera Highlights), ensemble Vanarella (Concerto delle donne) en het Ruysdael Kwartet (Oranjewoud Festival).
Ook maakt ze deel uit van het Helios Trio, met altvioliste Iteke Wijbenga en pianist Daan Boertien. Hiermee trad ze o.a. op bij het Harmos Festival in Portugal en in de Kleine Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam.

Op diverse tournees met het Dutch Symphonic Wind Orchestra zong ze opera-aria’s en liederen van o.a. Rossini, Tchaikovsky, Mahler, Bizet, Bernstein en Offenbach.
Soms knipoogt Welle naar meer populaire genres en vertolkt ze o.a. Franse Chansons.
Verder staan op haar repertoire onder andere de alt soli in de Mattheus Passie, de Johannes Passie en de Hohe Messe van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, het Stabat Mater van Scarlatti, de Elias van Mendelssohn en het Requiem van Duruflé.

Welle maakt onderdeel uit van de kernbezetting van het Nederlands Kamerkoor en zingt ook regelmatig bij andere gerenommeerde ensembles zoals Cappella Amsterdam.
Ze zong solorollen onder leiding van dirigenten als Sir John Eliot Gardiner (Concertgebouw, Amsterdam) en Yannick Nézet-Séguin (Théâtre des Champs-Élysées, Parijs).

Naast zingen lijkt dirigeren Welle in het bloed te zitten. Van 2011 tot 2018 was ze werkzaam bij Nieuw Vocaal Amsterdam als docent zang en solfège en vanaf 2015 ook als dirigent van de Talentenkoren. Ze verzorgde o.a. de instudering van het kinderkoor voor de opera’s Khovanshchina van Moussorgsky, Wozzeck van Berg, Das Floss der Medusa van Henze en Oedipe van Enescu bij De Nationale Opera. In 2016 behaalde ze het diploma voor level D, professioneel kamerkoor, bij de Kurt Thomas Cursus. In 2018 behaalde ze de Conducting Prize for outstandig performance bij het Cantemus Festival in Hongarije. Momenteel is ze als docent verbonden aan Vocaal Talent Nederland.

www.elinewelle.com